sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Vauvavuosi pähkinänkuoressa: Ekat kolme kuukautta

Aattelin koota tähän tiivistelmän ja ns. tämän vauvavuoden virstanpylväät, jotka mun väsyneissä ja sekavissa äitiaivoissa vielä on tallessa. Tämä olkoon osa 1. sillä tekstiä varmaan tulee ihan tarpeeks ja vähän yli :D Tässä tekstinä vauvavuoden 0-3 kuukaudet meidän tarinasta.

Poju syntyi tammikuussa sektiolla. Mut otettiin sairaalaan käynnistykseen vauvan suuren painoarvion takia, jotta alatie synnytys olisi mahdollinen. Käynnistys epäonnistui ja sit tehtiin kiireellinen sektio. Mulle ehti käynnistelyjen aikana kehittyä jokin infektio ja olin heikossa kunnossa ennen synnytystä ja sen jälkeen. Pojulla oli kaikki hyvin. Terve 50cm pitkä, painoa 4400g ja päänympärys 36cm. Aika jötkäle :) Mies otti päävastuun vauvan hoidosta sairaalassa, kun en itse siihen kyennyt. Onneksi hänellä oli kuukauden isyysloma niin hänestä oli paljon apua ekoina viikkoina. En olisi selvinnyt ilman <3 Kiitos N.

Ekat päivät/viikot meni erittäin vähillä unilla. Herättiin 2-3h välein, kun pojulla oli nälkä. Imetys oli kamalaa, en tykännyt. Sattui vaikka imuotteen piti olla kunnossa. Poju taisi olla vaan niin ahne ja mulla tuli liikaa maitoa suihkuten eikä hän malttanut kunnolla syödä. Annoimme osan maidosta pullolla, koska sitä maitoa herui niin paljon itsestään (pakko oli käyttää maidonkerääjiä apuna, etten kylpenyt maidossa koko aikaa ja joutunu vaihtaa paitaa 100x päivässä) ja pullolla syöttö oli välillä helpompaa. Poju nukahti huonosti. Meillä saatto mennä yöllä 3h siitä, kun hän heräsi ennen kuin saatiin nukahtamaan hänet uudelleen. Hän nukkui sen 2(tuurilla 3)h ja sitten taas syöttö ja sama 3h valvonta ennen kuin taas nukahtaa 2h pätkäksi. Poju nukahti pienenä vauvana vain syliin hytkyttelyyn. Siinä mun päivät meni, että sai hänet nukutettua ja syötettyä. 2vk iässä alko mahavaivat ja ilmavaivat, minkä vuoksi d-vitamiineja ei annettu ennen kuin joskus 2-3kk iässä ekoja kertoja. Cuplatonia kokeiltiin ja käytettiin, koska siitä oli edes vähän apua. Poju oli pienestä asti siitä erikoinen, ettei hän nukkunut kuin muutamat päiväunet ja nekin kestoltaan vain maksimissaan 30 minuuttia! Valvoi alusta asti pari tuntia putkeen eikä millään meinannu nukahtaa. Ei tosiaan oo ollu helppo nukutettava. Tätä pätkäunien kautta jatkui ekat kuukaudet, joten ymmärrätte varmaan, miksi ei ollut energiaa kirjoitella blogia :D

Paras hankinta ekojen kuukausien aikana oli ehdottomasti koliikkikeinu! Poju oli n. 2kk, kun päätin ostaa sellaisen käytettynä enkä katunut. Luojan kiitos! Se tunne, kun vauva ekan kerran nukahtaa muualle kuin syliin ja torkkuu siinä keinussa sen puoli tuntia niin sai itse sillä aikaa syödä ja juoda! Koliikkikeinuna meillä oli Gracon Lovin hug. Tykättiin ja oli tosi suuri apu. Teen varmaan eri postauksen siitä jossain vaiheessa.

Käytettiin ekat kuukauden pelkästään mammin "koliikkipulloja". Sit kokeilin 2kk iässä Aventin pulloja ja hitto! Heti helpotti mahavaivat. Tai sit vaikutti et lopetettiin imetys samaan aikaan ja siirryin pumppaamaan kaikki maidot niin vauva ei enää saanu niin paljon ilmaa mahaan suihkutisseistä. Jompi kumpi vaikutti tai molemmat, mut 2kk jälkeen ilmavaivat ja mahavaivat väheni. Ei kuitenkaan loppunu et jatkettiin cuplatonia kyllä. Meidän imetys siis päätty 2kk iässä siihen, et poju ei vaan suostunu syömään tissistä vaan veti ihan hirveet raivokohtaukset aina rintaa tarjotessa. Mulla tuli maitoa ihan liikaa suihkuamalla niin hän ei varmaan tykännyt, kun sitä joutu hotkimaan. Imetys stressas itseä, kun se oli niin vaivalloista eikä vauva lähteny helpolla imemään. Sit päädyin tosiaan pumppaamaan kaikki maidot, koska sitä maitoa edelleen tuli ja heruin pumpulle niin hyvin, että pakastimeenkin asti oli säilöä maitoa. Jatkettiin täysimetystä tuttipullon kautta :)

Maaliskuussa meillä oli ristiäišet, kun poju oli reilu 2kk. Hänet kastettiin kirkkoon ja sai yhden virallisen kummin. Juhlimme pienellä porukalla lähimpien sukulaisten kesken. Ristiäiset oli järjestelyineen yllättävän työläät ja en itse ehtiny nauttimaan juhlista vaan juoksin pää kolmantena jalkana tarjoiluja ja kahvia laittamassa... Ei jääny hyvät muistot ja kuvatkin jäi varsinaisesti ottamatta.

Poju kasvoi tasaisesti. Neuvolassa ei ollut huomautettavaa juurikaan. Päänmuodosta lääkäri huomautti, kun oli vähän litistynyt vissiin, kun aina samalla kädellä pidettiin sylissä syötettäessä ja vauva taisi samalla puolella tykätä nukkua.

Mitat:
1kk 55,5cm, 5,39kg, päänympärys 38,9cm
2kk 58cm, 5,99kg, py 40,2cm
3kk 63,3cm, 7,03kg, py 42,2cm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti