tiistai 22. joulukuuta 2015

Toinen lääkärineuvolakäynti rv 35+0: synnytystapa-arvio ja painoarvio

Eilen meillä oli toinen lääkärineuvolakäynti rv 35+0. Samalla käynnillä oli tarkoitus tehdä synnytystapa-arviota ja odotimme kuulevamme myös painoarviota ja nopeaa ultrausta.

Käytiin ensin hoitajan luona. Katsottiin perusjutut eli paino, hemoglobiini ja verenpaine. Ne oli kaikki ok ja mun hemppa oli onneks kuukaudessa noussu satasesta lisäraudan avulla yli 120 :) Jee! Voin ehkä vähän nyt hellittää noiden tablettien syönnin suhteen ja ottaa niitä silloin tällöin, kun vaikealta tuntunut muistaa. Näköjään kannattanut kiinnittää huomiota siihen, et ottaa mammavitskut ja raudat ilman maitotuotteita tai tyhjään mahaan yöllä. Oon välillä juonu c-vitamiiniporetabletin vaan rautalääkkeen kaverina, kun c-vitamiinin pitäis tehostaa sitä imeytymistä niin ehkä sekin on sit auttanut paljon.

Lääkäri kyseli alkuun vointia ja miten rakenneultra oli mennyt. Sit kävin tutkimuspöydälle alapää paljaana makaamaan. Tunnusteli ekaks vauvan asentoa ja mittas sf-mittaa. Sf-mitta 34cm eli tasaisesti menee yläkäyrällä niin kuin aiemmilla neuvolakäynneillä on mennyt. Vauva edelleen raivotarjonnassa ja lääkärin mielestä oli jo aika alhaalla. Kiinnittymisestä ei maininnut mitään, mutta kai se sitä ehkä myös tarkoittaa. jos vauvan pää on alhaalla?

Synnytystapaa arvioidessa ja tunnustellessa lääkäri sanoi, että kyllä mun lantion pitäisi olla sen verran leveä sisältä, että normaali alatiesynnytys onnistuisi. Kyllä sen sit huomaa, jos ei alatiesynnytys ala etenemään tai jos siitä ei mitään tule mutta ensin yritetään normaalisti kuitenkin. Hirveen kiva tietää. Kiva ois koettaa pusertaa vauvaa ulos ensin päivä ja sit vasta luovutetaan ja mentäiski leikkuriin :D Kohdunsuu mulla oli vähän pehmentynyt ja kaulalla pituutta ainakin 2cm. Otti streptokokkinäytteen kans ja ilmoittelevat, jos se bakteeri löytyy. Sitä ei kuulemma hoideta nyt enää mitenkään ja vaikuttaa vaan synnytykseen, et sillon suojataan vauvaa saamasta tartuntaa.

Alapäätutkimuksen jälkeen hän päätti katsoa vähän ultralla painoarviota. Itse en ultran näytöstä juuri mitään erottanut, kun näyttö oli lääkäriin päin ja näin sitä vain viistosti hieman. Alkuun en näytöltä osannut hahmottaa, mihin kohti arvioidut viikot siinä tulevat, mutta sitten huomasin... Vähän kyllä alkoi mietityttää ja jännittää tulokset, kun lääkäri juuri vatsan ympärystä mittasi ja lukeman mukaan se vastaisi rv 38-39! :D Luiden mitatkin oli noi viikko isommat (36). Oisiko 4-5 mittaa ottanut eri puolelta vauvaa (pää, reisuluu, vatsa jne), joiden perusteella tuo painoarvio tehtiin. Taisi itse lääkärikin yllättyä, kun tulokseksi pamahti laskelmien jälkeen 3,2kg! Kuulosti täti yllättyneeltä ja päätti mitata vielä uudelleen. Uusintakerta ei juuri lukemaa muuttanut vaan saatiin silloin arvioksi 3,1kg. Tämä 3,1kg komeilee nyt neuvolakortissa vauvan tämän hetkisenä painona. Lääkäri kyllä sanoi, että painoarvio voi heittää noin puoli kiloa eikä ole ihan tarkka, mutta kyllä tuo meille (minulle ainakin) tuli yllätyksenä. Olin jotenkin aatellun, että tuon painoisena vauva sitten tammikuussa syntyy!

Lääkäri kehotti soittamaan neuvolaan ja varaamaan kolmen viikon päähän rv 38 uuden ajan. Häntäkin tais alkaa epäilyttämään, että jos tuo vauva vielä paljon kasvaa, et mahtuuko sittenkään alapäästä syntymään tai ainakin pitänee käynnistää sit tarpeeks ajoissa eikä päästää yli. Jäi mieleen lääkärin sanat, että ainakin, jos syntyy ennen rv38:aa niin normaali alatiesynnytys ei ole ongelma. Vähän alko nyt jännittää, miten iso vauveli siellä on kasvamassa. Miehen puolelta tainut periä pituutta ja painoa sit. Itse oon syntynyt kai reilu 3vk etuajassa n. rv 37 tienoilla ja painanut vai 2780g + pituus 46cm. Pikkusisko syntynyt täysaikaisena 48cm ja 3300g. Mies taas ollut 52cm ja vissiin reilu 4kg.
Mut kolmen viikon päästä siis edessä uusi paino-/synnytystapa-arvio, jos ei vauveli itse päätä tulla maailmaan jo ennen sitä. Kauhulla odotan, jos vauvan paino silloin huitelee jo 4kg tienoilla, et miten pahasti mun paikat tulee synnytyksessä repeemään. Jos siis joudun alakautta vauvan synnyttämään. Ultrakuvia ei saatu itselle mukaan tältä käynniltä.

Kyllä ollut alapää kipeä ja vihlonut paljon tuon tutkimuksen jäljiltä. Kävely oli eilen ja tänään vähän hankalaa, mutta jospa nuo kivut lähtis pois lepäilemällä. Kirjoittelen seuraavan kerran varmaan joulun jälkeen, kun on kyläilyt takana ja palattu arkeen. (Toivottavasti ei tarvitse tehdä tuttavuutta sairaaloihin joulun aikana. Sairaalakassin oon kyllä alustavasti jo pakannut ja ehkä saatan nakata sen varuilta auton kyytiin, kun lähdetään käymään jouluna yöreissu Mikkelissä...)

Mukavaa ja rauhaisaa joulun odotusta teille kaikille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti