lauantai 4. heinäkuuta 2015

Ensimmäisen neuvola-ajan varaus & foolihappo/raskausajan vitamiinit

Jännityksellä varasin aikaa ensimmäiseen neuvolaan. Olin ensin soittanut työterveyteen, jos saisin lähetteen verikokeeseen ja varmistamaan raskaus, mutta sieltä vaan kehotettiin ottamaan yhteyttä neuvolaan. Neuvolassa sain ystävällistä palvelua ja ajan seuraavalle viikolle. Minulla ei ollut tietoa raskauden kestosta, sillä kuukautisistani en ollut pitänyt kirjaa. Arvelin itse olevani 6-9 vk välillä. Neuvolan kanssa samalle päivälle sain alkuraskauden ultran, jotta voivat ennen käyntiä varmistaa raskauden keston. Meidän neuvolassa ei valitettavasti ole ultralaitteita vaan niitä varten on mentävä terveyskeskukseen.

En ollut aiemmin perehtynyt raskauteen tai siihen liittyviin seikkoihin, joten minulle tuli täysin uutena tietona esimerkiksi foolihapon tärkeys! En muista edes kuulleeni sanaa foolihappo koskaan. Siksi hieman ehdin huolestua, että jos raskaus onkin ehtinyt jo edetä viikolle 9, että onko jo liian myöhäistä aloittaa foolihapon syönti. Vitamiinien syönnin aloitus lykkääntyi vielä 4 päivällä, koska en heti soittopäivänä enää apteekkiin kerennyt ja lähdimme viikonlopuksi reissuun. Oli tarkoitus käydä mökkipaikkakuntamme apteekista lauantaina lääkkeitä ostamassa, mutta sepä oli ehtinyt mennä jo varttia aiemmin kiinni, joten lääkkeiden hankinta jäi seuraavan viikon maanantaille.

Ostin Minisun mama-nimistä monivitamiinia, sillä siinä vaikutti olevan kaikkia tarpeellisia vitamiineja ja myös foolihappoa. Lääke ei onneksi maistu pahalle ja on suht helposti juoman kanssa nieltävä. Väriltään se on söpön vaaleanpunainen ja soikea tabletti. Lisänä ostin Minisun kalkkitablettia D-vitamiinilisällä, makuna mustaherukka. Olen sitä syönyt 1,5 tablettia päivässä (joskus vain 1), koska käytän niin vähän maitotaloustuotteita. Kalkkitabletin ottaminen on välillä haasteellista sillä olen jo kyllästynyt sen jauhomaiseen koostumukseen enkä erityisemmin pidä, että se pitää imeskellä/pureskella eikä pelkkä nielaisu käy. Yritin liittää tähän liitteeksi kuvan tuotteista, mutta jostain syystä kuvan lautaus ei nyt onnistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti