maanantai 6. heinäkuuta 2015

Varhaisultra ja ensimmäinen neuvolakäynti

Sain ajan varhaisultraukseen kesäkuun puoliväliin, koska en yhtään muistanut edellisiä kuukautisiani. En ollut pitänyt niistä enää kirjaa vuosiin, kun ehkäisylaastaria käyttäessä se tuntui turhalta ja sen lopettamisen jälkeen en ollut enää jaksanut pistää niitä ylös. Muistelin, että ehkä huhtikuun alkupuolella ne olisivat saattaneet olla eli oma arvioni viikoista oli jotain 6-9 välillä. Tuo 9 siksi, koska minulle oli viime kerralla tullut oireet vasta tosi myöhään ja arvelin, että nyt olisi tullut samoihin aikoihin.

Jännitti mennä ultraan. Mies ei tullut mukaan, kun hän oli tuolloin juuri reissussa eikä pystynyt palaamaan kotiin aikaisemmin. Vähän mietitytti, että onkohan siellä ketään tai näkyykö masussa mitään vai onko positiivinen testi ja oireeni vain huijanneet minua.

Ultrassa hoitaja kehoitti vaan riisumaan vähän paitaa ja housua alavatsalta pois, että voi ultrata mahan päältä, kun sen verran hoikka olin. Hetken aikaa pyöritteli sitä laitettaan ja sitten löytyi oikea kohta. Siellä näkyi kohtuni ja pieni sydän sykkimässä! Ooh! En ollut osannut odottaa, että näkisin sydämen sykkeen, koska en ollut vielä perehtynyt lainkaan siihen, miltä lapsi tässä vaiheessa näyttäisi. Ultraaja arvioi sen iäksi 6+5 viikkoa pituuden perusteella. Sydän kuulemma löi mukavasti. Itse alkio oli suurin piirtein samankokoinen kuin vieressä näkyvä ruskuaispussi. Kysyi ultrauksen lopussa olinko käynyt juuri pissalla ja sanoin, että juu. En tiedä olisiko löytynyt nopeammin tai näkynyt paremmin, jos olisi ollut rakko täynnä. Eipä kukaan sanonut, että ei saisi vessassa käydä ja hyvinhän tuo onneks näkyi päältäkin, ettei tarvinnut haarojaan esitellä.




Mulla oli ultran kanssa samana päivänä myös eka neuvolakäynti. Menin hieman etuajassa, kun en ollut varma monelta aikani tarkalleen on. Neuvolassa tuntui vähän omituiselta istuskella ja odotella, kun en tiennyt pitäisikö koputtaa avoinna olevaan oveen vaiko odotella penkillä nimeni mainintaa. Päädyin odotteluun. Neuvolassa ei tullessani ollut muita asiakkaita, mutta kohta sinne saapui äiti ja poika. Ovella huomasin, miten nämä ottivat kenkässä pois ja tajusin itsekin mennä riisumaan omani. Tuo pitääkin muistaa jatkossa! Muutama muu asiakas saapui myös lapsineen ja tunsin oloni lievästi vaivaantuneeksi. Ihan kuin olisin väärässä paikassa. Ei minulla ole lapsia mukana eikä minusta vielä huomaa raskauttakaan. Mietin, mitä nuo muut minusta miettivät.

Vuoroni tuli viimein ja sain kutsun tutkimushuoneeseen. Neuvolan tilat olivat aika karut ja muistuttivat hyvin paljon kouluterveydenhoitajan tiloja. Tämä minun neuvolani sijaitsee ala-asteen yhteydessä (olen myös itsekin käynyt tuota koulua aikanaan), joten en edes odottanut mitään nykyaikaista ja modernia vastaanottoa. Neuvolan täti oli ihan ystävällinen, mutta hieman erikoinen höpöttelijä :D Koko ajan nimittäin selitti, mitä näytöllä tapahtuu, kun kirjasi ja täytteli tietojani. Jos se tietokoneohjelma vaikka herjasi sitä, kun ei antanut kuukautistenpäivämäärää ja hänen piti sitten hyväksyä poikkeus painamalla ok jne. Ei ehkä olisi tarvinnut minulle niitä kertoa...

Kovasti antoi lippulappusia matkaan. Ne tuossa ylemmässä kuvassa. En ole kovin tarkkaan jaksanut perehtyä vielä noihin raskaana kirjasiin. Saimme ajan myös elokuun loppupuolelle maksuttomaan hammashoitajan tarkastukseen. Silloin hammashoitaja kertoo vauvan suuhygienian hoidosta, mutta tarkistaa myös meidän suumme terveyden. Tarvittaessa sit varataan aikaa hammaslääkärille sen perusteella (itsehän varmasti saan uuden ajan, kun hampaani aina olleet niin huonot!) Samalla sain lähetteen heinäkuun alkuun labraan veri-ja virtsanäytteeseen. Heinäkuun 21. päivä olisi sitten viimein nt-ultra! Sitä odotellessa! Lasketuksi ajaksi arvioitiin nyt siis tuon varhaisultran perusteella 29.1.2015. Vielä neuvolalääkärille saimme ajan elokuun ekalle viikolle. Silloin ilmeisesti käydään läpi labrojen ja nt-ultran tulokset? Näin ainakin päättelin.

Ekalla käynnillä ei sen kummempia testejä tai kokeita tehty kuin verenpaine ja hemoglobiini katsottiin. Verenpaine oli minulla aika alhainen niin kuin on aina ollut ja hemoglobiinikin hyvä. Tarvetta lisäraudalle ei ole vielä ainakaan. Lisäksi minut punnittiin ja mitattiin, kun en osannut kertoa tarkkoja mittojani. Olen aina sanonut olevani noin 150 cm "pitkä" ja nyyh nyt selvisi totuus! :D Pituuteni on näköjään jäänyt hitusen tuon alle ja neuvolakorttiin merkattiin 149,5cm. Mut tuonhan voi pyöristää aina ylöspäin 150cm eikös vaan?! ;) Painoa oli neuvolassa 43kg, mutta sanoin sen olevan vähän alakanttiin. Ei ollut nyt oikein ruoka maistunut pahoinvoinnin takia, mut täti halus sen silti mun lähtöpainoks laittaa...

Täti selitti, että nykyään meidän kaupungissa näitä neuvolakäyntejä on vähän harvennettu ja vähennetty, että seuraava tapaaminen hänen kanssaan osuu joskus elo-syyskuun vaihteeseen. Ajasta soittelee ilmeisesti tarkemmin sitten lähempänä. Ja raskausaikana kuuluu nuo kaksi normaalia ultraa eli nt- ja rakenneultrat. Rakenneultraan myös sit joskus syksymmällä varataan aikaa, kun tulee ajankohtaisemmaksi.

Et nyt on todistettavasti jotain, mitä odottaa koko kesä! :) Jotain muutakin odotettavaa kuin vain elokuinen loma ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti