keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Perhevalmennus

Meillä oli eilen neuvolan järjestämä perhevalmennus. Täällä meilläpäin sitä järjestetään vain tuo yksi kerta eli ei ole uusia käyntejä enää tulossa. Jossain muualla päin ilmeisesti noita käyntejä on useita ja jaoteltu eri teemojen mukaan. Aikaa valmennukseen oli varattu 1,5h ja se kyllä hurahti ohi nopeasti.

Osallistuttiin miehen kanssa molemmat tähän ja odotettiin, että siellä käytäis läpi monipuolisesti ja tiiviisti asioita vauvan syntymään ja sen jälkeiseen aikaan liittyen. Ajattelin, että tuon valmennuksen on tarkoitus opastaa ensisynnyttäjiä mm. mihin varautua ennen vauvan tuloa ja miten syntymän jälkeen. Aattelin, että tuolla pääsis vaikka tutustumaan jo vauvatarvikkeisiin esim. vaippoihin ja kuulis jotain myös ruokinnasta jne. ja pääsisi vaihtamaan ajatuksia muiden odottajien/perheiden kanssa.

Meitä osallistujia oli melkein 30! Paljon enemmän kuin odotin. Neuvolan täti oli antanut ymmärtää, että valmennusryhmät ovat pieniä ja odotin siksi vain 4-6 perhettä paikalle. Paikalla oli myös yksi perhe, joilla oli jo vauva kopassa ja vähän ihmettelin, mitä he siellä tekivät.

Ohjaajia oli kaksi. He kertoivat, että vauvan kanssa mukana oleva perhe on tullut valmennukseen kertomaan synnytyksestä ja synnytyksen jälkeisestä elostaan. Sen jälkeen ohjaajat pitäisivät meille imetykseen liittyen tietovisaa ja käsiteltäisiin imetystä yleisesti siinä samalla. Kysymyksiä sai esittää koko ajan jne. Valmennuksen oli tarkoitus olla pääosin vapaamuotoista keskustelua.

Oli ihan kiva kuulla perheen kertomana synnytyksestä ja vauva-arjesta. He olivat olleet suht onnekkaita, kun kaikki oli sujunut ihan hyvin niin synnytyksessä kuin synnytyksen jälkeen.

Muutamia hyviä vinkkejä tarvikehankintoihin heillä oli antaa:
* Kantoreppu (löytyy Manduca)
* Sitteri (löytyy Baby Björn)
* Harsoja (ei ole kuin äp:n, täytyy hankkia reilusti lisää)
* Rintapumppu (ei ole, hankittava varuilta käsikäyttöinen)
* Maidonkerääjä (kuulin tällaisesta nyt ekaa kertaa, pitänee hankkia)

Perhe suositteli myös hankkimaan vaippoja ja varuilta pullon korviketta kaappiin. Lisäksi korostivat, että kannattaa laittaa kaikki etukäteen vauvalle valmiiksi hoitopöydät jne. jotta ei tarvitse synnytyksen jälkeen lähteä tavaroita etsimään. Heille ainut turha tarvike, joka oli tullut hankittua oli vauvan talkki. Eivät olleet tarvinneet. Leluja ei pieni vauva tarvitse kuin vasta n. 2kk iästä eteenpäin, jolloin alkaa kohdistaa katsettaan. Sitä ennen pikkuinen ei muuta tee kuin syö ja nukkuu (+kakkaa). Myös turvaistuin on hyvä asentaa autoon jo etukäteen, ettei sitten tarvitse sairaalan parkkihallissa sitä ruveta tuskailemaan paikalle pikkuisen kanssa.

Ihan älyttömästi uutta ja ihmeellistä ei tullut, kun sen verran näitä mammafoorumeita ja keskusteluja ehtinyt lueskelemaan. Perheen nainen kertoi itse eniten yllättyneen siitä, että imetys oikeasti sattuu eikä se sujukaan niin alkuun niin helposti kuin voisi kuvitella. Itse olin tästä jo kuullut foorumeilta muilta mammoilta, mutta miehelle tämä kaikki oli varmasti uutta tietoa.

Perheen puheenvuoro kesti ehkä reilut puolet valmennusajasta. Sen jälkeen he poistuivat ja aloimme täyttää imetykseen liittyvää kyselylappusta. Kysymykset olivat meille aika vaikeita, kun etukäteen en ole vielä imetysasioilla jaksanut päätäni vaivata. Tunnistin imetykseen liittyvistä esineistä kaikki paitsi yhden; rintapumppu, nänninkohottaja, maidonkerääjä, liivinsuoja ja rintakumi. Maidonkerääjää en ollut koskaan nähnyt enkä kyllä vieläkään älynnyt tai kehdannut kysyä, miten sitä käytetään :D Imetysasioihin varmaan tulee perehdyttyä sitten tarkemmin vasta syntymän lähellä tai jopa sen jälkeen. Miehelle nämä kaikki imetysjutut oli varmaan aika hepreaa ja ihan uutta asiaa. Ehkä sille jäi jotain mieleen nyt. Itsellekin imetyksestä tuli paljon uutta tietoa. Esim. että äidin mielialat vaikuttaa maidon herumiseen tai että yöllä erittyy enemmän maitoa.

Päällimäisin tunne tästä valmennuksesta oli kuitenkin pienoinen pettymys. Olin taas odottanut jotain paljon enemmän. Ei olisi paljoa menettänyt, jos ei tuohon olisi osallistunut. Ymmärtäisin, jos näitä käyntejä olisi vielä lisää mutta kun tämä oli kuntamme/kaupunkimme järjestämä ainut kerta. Käsittelimme siis vain imetystä ja kuuntelimme perheen kertomusta tuon valmennuksen aikana. Oisin toivonut, että meidät odottavat perheet olisi jotenkin esitelty ja kerrottu, missä vaiheessa raskautta kukin nyt oli. Olisin mielelläni keskustellut ja kuullut muiden odottajien kokemuksia ja kertomuksia. Ymmärsin, että paikalla oli porukkaa noin rv 20-33 väliltä eli varsin laajalta haarukalta. Osa oli jo käynyt synnytysvalmennuksessakin ja sit taas osa ei vielä ollut sellaisesta kuullutkaan. Itse kaipaisin lisää vertaistukea ja kontakteja muista odottajista tästä lähialueeltamme. Meillä, kun ei ole muita vauvaperheitä tai tuttuja lähipiirissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti