tiistai 6. lokakuuta 2015

Toinen neuvolakäynti rv 23+0 ja raskaustodistus

Heippa!

Olen viettänyt hieman hiljaiseloa. Flunssa kiusaa edelleen enkä ole nuhaa saanut karkotettu pois. Ehkä olo on siksi voimaton ja jatkuvasti väsynyt tai sitten tämä raskaus vaan alkaa vaikuttaa tahtia hidastaen.

Mulla oli viikko sitten maanantaina ns. kelaneuvola, joka oli samalla myös mun toinen neuvolakäyntini. Eli neuvolakäynti, josta sain virallisen raskaustodistuksen ja pystyn nyt hakemaan Kelalta äitiysavustusta, äitiys- ja vanhempainrahaa. Äitiysavustuksesta laitoinkin hakemuksen netin kautta jo viikko sitten, mutta edelleen se näyttäisi olevan siellä kesken eräisenä ja pyytää toimittamaan liitteitä. Pitää perjantaina varmaan käydä paperiliitteenä viemässä varuilta se todistus kelalle tai soittaa sinne, jos ei tuota hakemusta ennen sitä ole hyväksytty. Äitiysavustuksen otan pakkauksena, kun onhan se kiva päästä hipelöimään niitä upouusia vauvan tarvikkeita ja vaatteita :)

Tosiaan neuvolakäynti oli rv 23+0 ja mies oli myös nyt mukana. Olisi pitänyt ottaa pissanäyte ennen vastaanotolle menoa, mutta mua ei niin aikaisin aamulla vielä pissittänyt, kun oli herättyäni ollut pakko käydä vessassa kotona. Neuvolan tätin kanssa keskustelimme lyhyesti palauttamamme voimavara-kyselyn tulokset läpi ja mies antoin myös omalta osaltaan alkoholinkäyttöä koskevan kyselyn vastaukset. Niistä ei herännyt mitään ihmeempää pohdittavaa tai kysyttävää. Lyhyesti mainittiin kyllä, ettei meillä ole lähipiirissä yhtään vauvaperheitä tai samassa elämänvaiheessa olevia kavereita, joten se vähän surettaa. Kerrottiin, että ollaan vähän huonoja tutustumaan ihmisiin. Neuvolan täti kehotti vauvan kanssa osallistumaan kerhoihin jne. ja liikkumaan lähialueellamme ulkoillen niin, jospa sieltä muita vauvaihmisiä tulisi tutuiksi hiljalleen. Toivottavasti! :)

Mun pyynnöstäni hemoglobiinini mitattiin ja se oli hieman laskenut (nyt 113). Neuvolan täti ei kuitenkaan suositellut aloittamaan rautaa vielä vaan seurataan tilannetta. He eivät kuulemma nykyään suosittele rautaa niin helposti. Ehkä siitä tulee sivuoireita niin paljon tai jotain. Painoa oli tullut viime käyntiini (lääkärineuvola 3.8.) verrattuna 560g/vk eli aika paljon nyt.

Täti tunnusteli myös mun vatsaa ja kohtua. Ekaksi säikähdettiin miehen kanssa, kun täti meni laittamaan sitä makuupetiä valmiiks ja vetäs siihen sitä suojaliinaa päälle. Aateltiin jo kumpikin, että joku alatutkimusko tälle käynnille kuuluu? Mies ei viimeks halunnut tulla neuvolalääkäriin mukaan, kun kerroin, että siellä tehdään yleensä alatutkimus :D Mutta ei onneks nyt ollut sellasesta kyse vaan tuosta masun/kohdun tunnustelusta vain. Mun sf-mitta eli mitta häpyluusta kohdun yläreunaan oli 22, mikä meni yläkäyrällä nyt. Mut se on kuulemma vielä ihan tavallista ja eroja on tässä vaiheessa paljon, et jatko kertoo enempi. Masustani kommentoi, ettei sitä kyllä takaa huomaa lainkaan, mutta edessä sitä kyllä löytyy. Ja kuulemma oli "pelkkää vauvaa" eli kerryttämäni paino ei onneks ainakaan kovin paljoa ole läskiä vaan ihan vauvasta johtuvaa :) Painoa siis tullut alkutilanteeseen nähden n. 6-7kg. Ei ehkä normaalimittaiselle ole paljon, mutta tälläiselle sintille se on jo aika huima nousu (alkupaino siis n. 43,5kg ja pituus 150cm). Toivottavasti ei loppuraskauden aikana tulisi painoa enää kuin 5-7kg niin olen tyytyväinen. Yli 60kg en kyllä halua päätyä, sillä jo tämä 50kg rikkominenkin tuntuu hassulta. Makuulla ollessani kuunneltiin dopplerilla vielä pikkuisen sykkeet ja ne olivat 147-149 tuntumassa. Pikkuinen potkaisi pari kertaa neuvolantätiä käteen tutkimuksen aikana :D

Joudun nyt lokakuun aikana käymään myös glukoosikokeessa eli sokerirasituksessa ikäni takia. Muita syitä ei tutkimukseen ole kuin se, että olen 25-v, mikä meidän paikkakunnalla on raja noihin tutkimuksiin. Huhhuh! Ahdistaa kyllä jo etukäteen tuo, koska piikki- ja verikammoiselle tuollainen on niin täyttä tuskaa. 12h paastoa ennen piikittelyä niin voi kyllä multa niin helposti lähteä taju... Noh, toivottavasti se testaus menis hyvin eikä mulla todettais raskausajan diabetestä! En edes halua ajatella sellaista vaihtoehtoa, et joutusin kotona itseäni piikittelee :D Toivoin varuilta tuota käyntiä varten töistä vapaata, kun jos pyörryn ja heikottaa niin voi olla voimat vähissä loppupäivän. Kaksi viikkoa aikaa tuohon tutkimukseen.

Seuraava neuvolakäynti on lokakuun viimeisellä viikolla. Meille sattuu samalle viikolle myös neuvolan varaama hammashoitoaika, jossa käsitellään lapsen suun hoitoa ja tarkastetaan myös meidän hampaiden tila. Oon aika varma, et saadaan kumpikin jatkolähete hammashoitojonoon, kun mulla aina ollut vähän ongelmia hampaiden kanssa ja mies valitellut, et siltä ehkä ois joku paikka irronnut, mut ei oo jaksanut käydä vielä hammalääkärissä. Lisäks meillä on tuolla viikolla perhevalmennuskäynti. Siellä kai kerrotaan jotain lapsen hoitamisesta jne. vauva-arjesta. Neuvolan täti lupasi ens neuvolassa sit kertoa lisää synnytysvalmennuksesta (osuu meille varmaan joulukuun alkuun joulupyhien takia), jos sellaiseen halutaan osallistua. Mulle myös varataan aika neuvolan gynelle synnytystapa-arviota varten, jotta selviää pystynkö normaaliin synnytykseen vai joudunko/pääsenkö keisarinleikkaukseen. Ensi kerralla myös toivottavasti tuo virtsanäyte onnistuu, kun nyt en millään onnistunut neuvolassa pissaa tekemään. Ujopissa.. Uskon itse, ettei siinä olisi ilmennyt mitään epänormaalia vaan kaikki on hyvin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti